1953 május.

Események

Választ az ország (országgyűlési választások)

fekete-fehér, hangos

 

Szinkronszöveg:

1953. május 17. Vidám indulók hangja ébreszti Budapest népét. Ünnepel az ország. A béke, munka, a jólét, a felemelkedés követeire szavaz a magyar nép.
Fővárosunk utcáin már kora reggel megkezdődik a szavazók felvonulása. Soha még ilyen vidám, boldog, bizakodó hangulatban nem készültek választásra Magyarországon.
Népünk szeretett vezére, Rákosi Mátyás elvtárs feleségével együtt a XIV. kerület 7-es körzetében szavaz.
Már a kora reggeli órákban leadta szavazatát Dobi István elvtárs, az Elnöki Tanács elnöke, Gerő Ernő elvtárs a Tanács elnökhelyettese, Farkas Mihály elvtárs, honvédelmi miniszter, Révai József elvtárs népművelési miniszter.
A Rákosi Mátyás művekben nagyszerű eredményekkel ért véget az éjszakai műszak. A választási békeverseny utolsó napján Petz Bertalan főolvasztár csúcsteljesítményt ért el. Dancsó elvtárs a Martin sztahanovista műszakvezetője. Az. egész nemzet, mint egy nagy család ünnepelte a választás verőfényes napját.
A Virányos utcai iskola úttörői virágcsokrokkal üdvözlik Méray Tibor Kossuth-díjas újságírót.
Nákics Éva, a Landler Jenő gimnázium érettségiző növendéke szavaz.
Emlékkönyvvel ajándékozzák meg az ifjú választót. A XI. kerület 62-es körzetében sorra járulnak a választók az urna elé.
Itt szavaz Ligeti Lajos Kossuth-díjas egyetemi tanár, a Tudományos Akadémia alelnöke. Kisfaludy Stróbl Zsigmond Kossuth-díjas szobrász- művész. Sidó Ferenc asztalitenisz világbajnok. Hódos Imre, olimpiai birkózóbajnok.
Néphadseregünk katonái szavazatukkal is a békéért vívott harcot szolgálják.
Fővárosunk számos kerületeiben zenészóva1 vonulnak a házak lakói, hogy szavazatukkal egységesen tegyenek hitet második ötéves tervünk megvalósítása, a szocializmus felépítése, népünk boldog jövője mellett.
Sztálinvárosban még sohasem volt országgyűlési választás. Négy évvel ezelőtt még csak tervekben létezett szocialista városunk. A Sztálin úton nótázva vonulnak a 316-os MTH tanulóotthon fiataljai. Az intézet valamennyi növendéke elkíséri a szavazó-helyiséghez 60 első szavazójukat. Wolf Johanna sztahanovista főmérnök képviselőjelöltet virággal köszöntik Boticska Pál sztahanovista kőműves a választási békeversenyben elért 245 százalékával is szavazott már.
Petőfibánya lakóit a választás napján ünnepi muzsikával köszönti a bányászzenekar. A széncsata hősei és családtagjaik már a reggeli órákban mind leadták szavazatukkal. Nagy Mihályné bányászasszony az urna előtt. Cseh László fiatal bányász a választási békeversenyben elért jó eredménye és első szavazása alkalmából emlékszalagot kap.
Karcag. Termelőszövetkezeti mozgalmunk egyik úttörő városa is a nép egységének és hazaszeretetének ragyogó példáját mutatja ezen a napon. A fiatalság itt is vidám mulatsággal köszönti a szavazókat. Az Április 4. termelőszövetkezet tagsága feldíszített kocsikon jön szavazni. Itt vannak a versenytársak, a Béke termelőszövetkezet tagjai, élükön Bényei Gábor elvtárssal, Karcag egyik képviselő-jelöltjével. Péntek István, kiváló állattenyésztő, feleségével együtt a munkás-paraszt szövetségre szavaz.
Pécsvárad. A szavazóhelyiség előtt úttörők köszöntik a beadásban kitűnt egyénileg dolgozó parasztokat.
Dalnoki Árpád 8 holdas gazda példaadó beadásával és szavazatával is felemelkedésünket szolgálja.
Kátoly �délszláv község Baranyában. A termelőszövetkezet tagjai csoportosan keresik fel a kultúrházban a szavazóhelyiséget.
Akik a munkában az élen járnak, a szavazásban is az elsők. Zdrájevics Pálné, munkaérdemrendes brigádvezető, Gyurok Márkné, munkacsapat-vezető, és a többiek szavazatukkal fejezik ki hálájukat szabad életükért.
A Hortobágyi Állami Gazdaság csikósai nagyszerű lovaikon vágtatnak a híres hortobágyi hídhoz. A puszták egykor kisemmizett cselédei, akik ma a szocialista nagyüzemi mezőgazdasági termelés dolgozói, szavazni mennek. A munkaérdemrendes Reményik Ferenc, az ország egyik legjobb csikónevelője.
Galyatetőn, ahol legkiválóbb dolgozóink üdülnek, ünnepi hangulatban folyik a választás. Kodály Zoltán kétszeres Kossuth-díjas, a magyar nép nagy muzsikusa.
Richter József, a MÁVAG kétszeres sztahanovista munkaérdemrendes horizontál esztergályosa az üdülőben adja szavazatát a vas és acél országára.
Sályi István képviselőjelölt, Kossuth-díjas egyetemi rektor. Lakatos Piroska és versenytársa Molnár Julianna sztahanovista traktorosok.
Szavaz az üdülő szakácsa is.
A Csehszlovák Köztársaságba visz iparcikkeket szerelvényén Fődi Sándor sztahanovista, munkaérdemérmes mozdonyvezető. A tehervonat befut Zebegény állomásra. Fődi Sándor és ifjúmunkás brigádtársai Zebegényben tesznek eleget hazafias kötelességüknek.
A Csaba vontató-gőzös a Rákosi Mátyás Műveknek szállít szenet. Útközben Esztergomban kikötöttek. Itt szavaznak a vontatógőzös dolgozói.
Lassan leszáll az est a Duna felett. És amikor a nap aranyló korongja búcsút vesz hazánktól, Budapest utcáin fáklyafények lobbannak fel. Dolgozó népünk lelkesen ünnepli a pártot, Rákosi Mátyás elvtársat.
Ez a nagyszerű választási győzelem békés, szocialista fejlődésünk új határköve, új sikerek, új virágzás forrása.

http://www.filmintezet.hu/uj/hirado/heti/print.php?y=hir&id=1320&eid=8138#go

A bejegyzés trackback címe:

https://banyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr191894074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Def Jam Wizard 2010.04.04. 16:29:29

Kedves mindnyájunk!
Szövegértési feladatot hoztam nektek az éppen aktuális szavazások alkalmából. Amint látjátok, nem ma kezdte a zenekar...

badi79 2010.04.05. 09:36:12

Alig találtam meg a vonatkozó részt.
Mik vannak :)
Kálmán kollégánk ekkor már egy hónapos volt. Biztosan emlékszik rá. :)

rMIN 2010.04.16. 21:11:38

Mer hogy ehhez van video, vagy mi van?
süti beállítások módosítása