...avagy: amire még Peyo sem gondolt!

A Hupikék törpikék (Les Schtroumpfs franciául) kitalált apró, kék, manószerű lények, az azonos című képregény- és rajzfilmsorozatok szereplői, akik Peyo belga képregényszerző (Pierre Culliford) képzeletében születtek.

 

Peyo készített egy képregénysorozatot a francia–belga Spirou magazin számára „Johan & Pirlouit” (magyarul Janó és Bibice néven ismeretesek) címmel. A történet a középkori Európában játszódik, ami a bátor királyi apród, Janó és kisnövésű csatlósa, Bibice (a „Hupikék Törpikék” sorozatban Vili) kalandjait követte. 1958. október 23-án indult a mese.

1958. október 23-án Peyo új szereplőket mutatott be a sorozatban. Janó és Bibice egy csodafurulyát próbálnak megszerezni a varázsló, Furfangusz segítségével. Eközben találkoznak a furulya eredeti készítőivel, a törpökkel (a történet megjelent magyarul is „Hupikék törpikék és a csodafurulya” címmel).

1976-ban az eredeti „Janó és Bibice” sorozatot feldolgozó film készült (La Flûte à six schtroumpfs) el.

1980-ban indította útjára a Hanna–Barbera Produkció a közismert sorozatot. A sorozatot többször jelölték Emmy-díjra, amit a közhiedelemmel ellentétben sosem kapott meg.

A 427 részes sorozatból 215 részt vetítettek a magyar TV-csatornák.

De amire senki sem gondolt: egyes részekben felfedezhetők a gyöngyösi bányászzenekar próbái is, pontosabban egy-egy elfáradt szájú trombitás játéka.

Érdemes megfigyelni a trombitaművész arckifejezését, amint a karmester felhívja figyelmét az előjegyzésekre. Valószínűleg a rengeteg # láttán gondolja meg magát, és hagyja  el a próbatermet...

Íme!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://banyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr971468532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

badi79 2009.10.23. 08:46:33

Mélybölcs röpkék című ismeretterjesztő sorozatunk ötlete 1997-ben pattant ki Torják Krisztián fejéből, és azonnal intergalaktikus turnéra indult. Mindenki tudta azonban, hogy egyszer visszatér közénk, de nem gondoltuk hogy ilyen hamar... :P
süti beállítások módosítása